Recente ontwikkelingen douanewaarde en transfer pricing

23 april 2024 - Er zijn enkele belangrijke ontwikkelingen op het gebied van de douanewaarde en transfer pricing. Doet u zaken over de grens? Dan kan dit voor u van belang zijn.

Het bepalen van de juiste douanewaarde speelt een centrale rol bij het beoordelen van de compliance en invoerrechten bij de invoer van producten in de EU. Voor internationaal opererende entiteiten is het van cruciaal belang dat de intercompany verrekenprijzen (transfer pricing) wordt afgestemd met de teams die verantwoordelijk zijn voor douane en handel binnen een bedrijf. Binnen dit gebied zijn er drie ontwikkelingen die wij kort voor u toelichten.

1.      Actualisering Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/2446

Ten eerste is Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/2446 behorend bij het Douanewetboek van de Unie geactualiseerd met het oog op bindende inlichtingen voor douanewaarde. In geval van twijfel wordt het mogelijk om een Bindende Waarderingsinformatie (een BWI) aan te vragen, conform het huidige systeem van de BTI voor classificatie van producten in het douanetarief. Een dergelijk besluit van de BWI zal de rechtszekerheid, naleving en uniformiteit van de douanewaarde vergroten. Hiervan zullen alle marktdeelnemers en handelaren van profiteren.

Hoe gaat de bindende waarde informatie eruit zien?

Aan de gedelegeerde verordening wordt een nieuw artikel 18a toegevoegd aan de reeds bestaande besluiten betreffende bindende inlichtingen. De BWI zal vergelijkbare bepalingen en regelgeving krijgen als die welke van toepassing zijn op huidige BTI-beschikkingen (tariefindeling) en BOI-beschikkingen (oorsprong). Kortom, de BVI stopt na drie jaar en kan niet met terugwerkende kracht worden ingetrokken.

2.      Vernieuwde Compendium Douanewaarde

Als tweede is belangrijk om te vermelden dat op 11 april 2024 het vernieuwde Compendium Douanewaarde is gepubliceerd. Dit is een vernieuwde leidraad inzake de bepaling van de douanewaarde. Het heeft betrekking op verschillende aspecten die verband houden met het bepalen van de waarde van ingevoerde goederen, zoals royalty's en R&D.

3.      Richtsnoeren vereenvoudiging waardebepaling

Tot slot heeft de Europese Commissie welkome richtsnoeren gepubliceerd over de regels voor de vereenvoudiging van de waardebepaling op grond van artikel 73 van het DWU. Dit compendium bevat uitleg omtrent de bepalingen van de douanewaarde en heeft als doel de processen voor marktdeelnemers te stroomlijnen, de efficiëntie te vergroten en de administratieve lasten te verminderen.

Het transfer pricing team van Mazars werkt nauw samen met het team indirecte belastingen en douane. Hierdoor kunnen wij u goed adviseren over regelgeving op het gebied van douanewaarde en invoerrechten.

Meer informatie over deze recente ontwikkelingen?

Heeft u vragen over deze ontwikkelingen of heeft u andere vragen op het gebied van douane en/of transfer pricing? Neem dan contact op met Eline Polak per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 23 25 of met Tanya Gartsman per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 24 72. Zij helpen u graag verder.