Belangrijke ontwikkelingen in duurzaamheidsverslaggeving

6 december 2022 - Recent zijn er belangrijke en impactvolle beslissingen genomen ten aanzien van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Op 10 november heeft het Europees Parlement - met grote meerderheid - ingestemd met de richtlijn voor duurzaamheidsverslaggeving. Deze richtlijn zorgt ervoor dat alle  beursgenoteerde ondernemingen en grote ondernemingen uitgebreid moeten rapporteren over Environmental, Social en Governance (ESG) thema’s.

Verder heeft de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) op 22 november de rapportagestandaarden voor duurzaamheid aangeboden aan de Europese Commissie.

Wat kunt u doen?

Het is daarom tijd om nu te starten met de voorbereidingen voor de duurzaamheidsverslaggeving voor uw organisatie. Het beste kan gestart worden met een GAP analyse. Onderstaand ziet u een voorbeeld van een dergelijke analyse die Mazars voor u kan uitvoeren.

CSRD

Andere stappen die u al kunt zetten zijn:

  • Het in kaart brengen van materiële thema’s voor uw duurzaamheidsverslaggeving door in gesprek te gaan met belanghebbende van uw organisatie, op basis van het dubbele materialiteitsprincipe.
  • Het verankeren van duurzaamheid in de strategie, het beleid, en het risicomanagement.
  • Start met het verzamelen van informatie over belangrijke duurzaamheid KPI’s zoals CO2 uitstoot of afval of waterverbruik.

Loretta van der Vijgh, Senior Manager Sustainability Zit in de werkgroep van de Raad voor de Jaarverslaggeving, gericht op de duurzaamheidsverslaggeving en stelt:

Na een intensief proces met kritische commentaren worden de standaarden voor duurzaamheidsverslaggeving voorgelegd aan de Europese Commissie. Ik ben trots op onze bijdrage aan dit proces en zie ernaar uit om nu samen met de ondernemingen aan de slag te gaan met de uitdagingen.

Meer weten?

Wilt u meer informatie wat de impact is op uw organisatie en heeft u behoefte aan een GAP-analyse zodat u weet wat er moet gebeuren om te voldoen aan deze nieuwe vereisten? Neem dan contact op met Ron Horsmans via e-mail of via: +31 (0)88 277 23 14 of met Danny Janssen via e-mail of via: +31 (0)88 277 13 20. Zij helpen u graag.

Interessant voor u: