Overdrachtsbelasting: nu anticiperen op verval samenloopvrijstelling bij aandelentransacties?

29 juni 2023 – In maart 2023 hebben wij u geïnformeerd over de plannen van het Ministerie van Financiën om de samenloopvrijstelling bij verkrijging van vastgoedaandelen niet langer toe te staan. In het oorspronkelijke voorstel zou deze vrijstelling beperkt worden tot de verkrijging van stenen. Na overleg met de bouwsector is het voorstel echter op een aantal onderdelen aangepast. De wijzigingen hebben mogelijk impact op u.

Het gaat om de volgende wijzigingen:

  • Vastgoedaandelentransacties met onderliggende onroerende zaken die voor 90% of meer voor btw-belaste handelingen worden gebruikt, blijven vrijgesteld.
  • Er gaat een aangepast overdrachtsbelasting tarief van 4% gelden.
  • De ingangsdatum wordt uitgesteld naar 1 januari 2025.
  • Lopende projecten worden ontzien.

Vrijstelling blijft gelden voor vastgoed met minimaal 90% btw-belast gebruik

Bij vastgoedaandelentransacties blijft de samenloopvrijstelling van toepassing wanneer de onderliggende onroerende zaken gedurende twee jaar na de verkrijging voor 90% of meer worden gebruikt voor btw-belaste handelingen. Er is dan geen sprake van een btw-besparende constructie die bestreden zou moeten worden.

Aangepast tarief overdrachtsbelasting

Volgens het aangepaste conceptwetsvoorstel is alleen overdrachtsbelasting verschuldigd bij de verkrijging van aandelen in een rechtspersoon waarin onroerende zaken zijn ondergebracht die voor 10% of meer btw-vrijgesteld worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld de verhuur van woningen. Voor deze gevallen zal echter een verlaagd tarief van (maximaal) 4% voor de overdrachtsbelasting van toepassing zijn. Hierbij wordt rekening gehouden met de omstandigheid dat de betreffende rechtspersoon zelf geen (volledig) recht op btw-aftrek heeft.

Uitstel ingangsdatum

De voorgestelde ingangsdatum van de wetswijziging wordt met een jaar uitgesteld, tot 1 januari 2025.

Wat te doen?

Reeds lopende projecten worden ontzien, op voorwaarde dat er ten minste een intentieovereenkomst is getekend op de datum van indiening van het wetsvoorstel (vermoedelijk 19 september 2023 – Prinsjesdag 2023). De ‘oude’ samenloopvrijstelling geldt dan tot en met 31 december 2029. Het kan dus zinvol zijn om in de komende periode afspraken vast te leggen.

Meer weten?

Bent u betrokken bij de aan- of verkoop van onroerende zaken? Neem dan contact op met Ronald Plat per e-mail of per telefoon: +31(0) 88 277 14 16 of met Redmar Wolf per e-mail of per telefoon: +31(0) 88 277 18 40. Zij helpen u graag verder.

 

 

 

Interessant voor u: