Btw-teruggaaf bij annuleringen

1 april 2020 - Door de huidige coronacrisis worden er veel afspraken, bijeenkomsten en evenementen afgezegd of geannuleerd. Mogelijk kunt u als ondernemer of organisatie bij een afzegging of annulering de financiële schade enigszins beperken door btw terug te vragen.

Mogelijke situaties:

  1. Wanneer u de klant geen geld terugbetaalt, moet beoordeeld worden hoe het bedrag dat uw klant heeft betaald gekwalificeerd moet worden. Is het een vergoeding voor een prestatie waar hij recht op had maar niet heeft gebruikt? Of is het een schadevergoeding? In het eerste geval zal de btw verschuldigd blijven. In het tweede geval is er geen btw verschuldigd, dus wanneer deze al was afgedragen aan de Belastingdienst kan deze onder voorwaarden worden teruggevraagd. Of er sprake is van een schadevergoeding hangt volledig af van wat is afgesproken. De rechtspraak is in dit kader zeer casuïstisch en aan de Belastingdienst is gevraagd of hier duidelijke richtlijnen voor kunnen komen tijdens de coronacrisis.
  2. Wanneer u geen geld terugbetaalt aan uw klanten, maar een voucher uitgeeft voor de annulering van uw diensten of leveringen, lees dan hier meer over de btw-gevolgen van vouchers
  3. In het geval u het volledige bedrag terugbetaalt aan uw klant, is een teruggaaf van btw mogelijk onder voorwaarden wanneer u de btw eerder had afgedragen aan de Belastingdienst.
  4. Wanneer u een deel van het bedrag terugbetaalt aan uw klant, zal voor dat deel ook btw teruggevraagd kunnen worden zoals uitgelegd onder 3. Voor het deel dat niet terugbetaald wordt, zal, zoals uitgelegd onder 1, bepaald moeten worden of er sprake is van een vergoeding voor een prestatie die niet is afgenomen ofwel een schadevergoeding.

Wanneer u te maken heeft met annuleringen, raden wij aan te beoordelen welke situatie bij u van toepassing is en welke afspraken er zijn gemaakt tussen u en uw klant. Wellicht kunt u uw financiële schade enigszins beperken door de teruggaaf van btw. Wij helpen u hier uiteraard graag bij. Ook denken we graag mee om te kijken of er andere mogelijkheden voor u zijn om uw huidige cashflowpositie te verbeteren. 

Meer weten?

Wilt u meer informatie, neem dan contact op met uw Mazars contactpersoon. Deze kan u desgewenst ondersteunen bij het indienen van aanvragen of u in contact brengen met onze specialisten. Wij helpen u graag verder.