De fiscale gevolgen van het personeelsfeest

21 februari 2022 - Nu de meeste coronabeperkingen zijn opgeheven is het weer mogelijk om een personeelsfeest te organiseren. Een relevante en veelgehoorde vraag is hierbij: hoe moet ik omgaan met de kosten van een personeelsfeest en wat zijn de fiscale gevolgen?

Allereest is het belangrijk om te weten op welke locatie het feest wordt gehouden. Dit kan op de werkplek zijn of op een externe locatie. Bij een feest op de werkplek kan worden gedacht aan een feest in de kantine, een tent op het eigen terrein of in een tot feestlocatie omgedoopte hal.

Op de werkplek

Wanneer het feest op de werkplek wordt gehouden geldt een zogenaamde ‘nihilwaardering’. Dit geldt voor zowel de kosten voor de werknemers als de partners van de werknemers. Wanneer er een maaltijd wordt verstrekt dan dient een normbedrag ter hoogte van € 3,35 (in 2022) te worden aangemerkt als loon. Deze € 3,35 per werknemer en de partner dient als eindheffingsloon te worden aangewezen en onder te worden gebracht in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Als de vrije ruimte wordt overschreden dan betaalt de werkgever 80% eindheffing.

Alle overige kosten, dus ook eventuele optredens van artiesten of DJ’s, zijn onderdeel van het feest en vallen dus onder de nihilwaardering.

Externe locatie

Wanneer het feest op een externe locatie wordt gehouden, worden alle kosten voor de werknemer en de partner van de werknemer aangemerkt als loon. Er is dus geen gerichte vrijstelling of nihilwaardering aan de orde. Alle kosten van het feest, inclusief de in rekening gebrachte omzetbelasting, dienen als eindheffingsloon te worden aangewezen en worden ondergebracht in de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Uitzendkrachten

Wanneer u uitzendkrachten inleent, zijn zij officieel geen werknemers van de inlener maar in dienst van het uitzendbureau. Aanwijzen als eindheffingsloon en onderbrengen in de vrije ruimte is dan dus niet mogelijk.

Het is wel mogelijk dat het uitzendbureau deze kosten aanwijst als eindheffingsloon. Dit is het geval als in de uitzendovereenkomst rekening is gehouden met een dergelijke situatie. Het uitzendbureau moet dan door de inlener wel op de hoogte worden gesteld van de deelname aan het personeelsfeest. Is hiervan geen sprake? Dan dient de uitzendkracht de waarde van het personeelsfeest aan te geven in zijn aangifte inkomstenbelasting.

De inlener kan er – onder voorwaarden – voor kiezen eindheffing af te dragen door gebruik te maken van de regeling ‘eindheffing aan anderen dan uw werknemers’. Afhankelijk van de waarde van het feest bedraagt de eindheffing 45% of 75%.

Meer weten?

Wilt u meer weten of wilt u een nadere toelichting? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon bij Mazars of neem direct contact op met Hardy Bruins per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 11 39. Zij helpen u graag verder.

Ook interessant voor u: