IT-connectiviteit is dé maatschappelijke vitale schakel

23 maart 2020 - Nederland mag zich gelukkig prijzen met de IT-infrastructuur die we hier de afgelopen jaren hebben gerealiseerd. Zowel bij individuele organisaties als bij particulieren thuis. De IT blijkt dé maatschappelijke vitale schakel.

Het fysieke isolement waarin velen van ons zich  bevinden, compenseren we met online connectie. Thuiswerken is de regel. Contacten tussen medewerkers en met leveranciers en afnemers verlopen uitsluitend digitaal.

We skypen, mailen en videobellen en zijn continu en massaal online. Online maken we afspraken, plannen we de logistiek en gaat de verkoop door. Het lukt om bedrijfsprocessen door te laten draaien. Tijdens de fysieke lockdown draait de digitale economie door. Kortom, IT is de lifeline voor veel organisaties. Een compliment aan de IT-dienstverleners en het IT-personeel is hier op zijn plaats.

Cybercriminelen maken gebruik van coronacrisis

De keerzijde is dat IT in deze bijzondere tijd vaak wel de laatste lifeline is. Het is uiteraard cruciaal om daar waar nodig IT-capaciteit en IT-functionaliteit op te schalen. Maar wij zien ook dat dit nieuwe kwetsbaarheden introduceert en ten koste kan gaan van beveiligings- en continuïteitsmaatregelen. Dat is onverstandig. Het Nationaal Cyber Security Center waarschuwt dat cybercriminelen via phishing-, hacking- en malware-aanvallen misbruik maken van de huidige coronacrisis. Op een tweede crisis, bovenop de coronacrisis, zit niemand te wachten. Toch moet daaraan worden gedacht. De belangrijkste reden daarvoor is dat de impact van een IT-incident nu veel groter is dan voor de coronacrisis. De beheersing van IT-gerelateerde kwetsbaarheden zijn belangrijker dan ooit.

Beheersing IT- en cyberrisico's 

Mazars helpt u uw IT- en cyberrisico’s te beheersen zodat een IT-crisis vroegtijdig ontdekt wordt en indien zich een kwetsbaarheid voordoet, u afdoende bent toegerust deze te bedwingen. Wij helpen u onder andere met:

  • Het uitvoeren van een risicoanalyse op de veiligheid en continuïteit van uw IT-infrastructuur;
  • Het uitvoeren van een cybersecurity-test op online systemen (vulnerabilityscan en penetratietest);
  • Het uitvoeren van een cybersecurity-test op IT-infrastructuur;
  • Het uitvoeren van een assessment op de veiligheid van thuiswerken;
  • Advisering bij bescherming tegen de risico’s van phishing, malware en andere vormen van cybercriminaliteit;
  • Voor aanbieders van IT-diensten kunnen wij IT-audits uitvoeren gericht op de beheersing van IT-risico’s waarvan de rapportages aan uw klanten kunnen worden verstrekt. Denk hierbij aan ISAE 3000, ISAE 3402, SOC 2- en SOC 3-verklaringen;

Deze werkzaamheden kunnen wij meestal op afstand uitvoeren.

Meer weten?

Wilt u meer weten over hoe Mazars u kan helpen? Neem dan contact op met Jan Matto per e-mail  of per telefoon: +31 (0)88 277 13 99. Hij helpt u graag verder.