Nieuw wetsvoorstel ‘Wet Toekomst Pensioenen’ ingediend bij de Tweede Kamer: de gevolgen voor werkgevers

26 april 2022 – Het akkoord in 2019 voor een nieuw pensioenstelsel is omgezet in een wetsvoorstel: de Wet Toekomst Pensioenen. Op 31 maart j.l. zijn de definitieve wetteksten voor deze wet, ook wel pensioenakkoord genoemd, voor behandeling aan de Tweede Kamer aangeboden. Als de Tweede Kamer akkoord is, gaat de wet per 1 januari 2023 in. Werkgevers en pensioenuitvoerders moeten dan uiterlijk 1 januari 2027 zijn overgestapt op het nieuwe stelsel. Deze pensioenregeling is gebaseerd op het beschikbare premiesysteem met een gelijkblijvend premiepercentage. In dit artikel leest u de gevolgen en aanbevelingen voor werkgevers.

Gevolgen voor werkgevers die zijn aangesloten bij bedrijfstakpensioenfondsen

Werkgevers die verplicht zijn aangesloten bij één van de bedrijfstakpensioenfondsen hoeven feitelijk geen actie te ondernemen. De sociale partners in de bedrijfstak bepalen de hoogte van de nieuwe premie-inleg en de bijbehorende compensatiemaatregelen, het pensioenfonds bepaalt uiteindelijk of alle opgebouwde pensioenaanspraken ook worden ingebracht in het nieuwe systeem. De wijze van beleggen en de flexibiliteit in de regeling worden bepaald door de sociale partners in overleg met het pensioenfonds.

Voor de werkgevers die wel onder de werkingssfeer van een bedrijfstakpensioenfonds vallen maar zijn vrijgesteld van deelname omdat ze een eigen pensioenregeling voeren, heeft de nieuwe wetgeving een zeer onaangenaam gevolg. Gebaseerd op wetgeving is vereist dat de eigen pensioenregeling gelijkwaardig is aan de regeling van het pensioenfonds. In de praktijk zien we regelmatig dat een werkgever een vergelijkbare regeling heeft waarvan de verschuldigde premie (aanzienlijk) lager ligt dan de premiestelling van het fonds. Indien het pensioenfonds nu overstapt op de nieuwe regeling waarbij niet meer de pensioenopbouw centraal staat maar de hoogte van de jaarlijkse premie-inleg, heeft dit tot gevolg dat de premie bij de werkgever gelijk moet zijn aan de premie van het bedrijfstakpensioenfonds. De pensioenlast zal hierdoor toenemen.

Gevolgen voor werkgevers met pensioenregeling

Voor werkgevers die nu al een pensioenregeling hebben die gebaseerd is op het beschikbare premiesysteem biedt de wet een overgangsregime aan indien de regeling is gebaseerd op een leeftijdsafhankelijke premie. Deze regeling mag ook na 2027 worden voortgezet voor huidige werknemers. Voor nieuwe werknemers moet een andere pensioenregeling worden getroffen die voldoet aan de nieuwe wetgeving. Het is ook mogelijk om de bestaande pensioenregeling aan te passen aan de nieuwe wetgeving, dan moet er een compensatieregeling in het leven geroepen worden. Deze geldt voor nieuwe werknemers die nooit hebben deelgenomen aan de bestaande pensioenregeling, daarom  bevelen we aan om deze compensatieregeling buiten de pensioensfeer te treffen.

Gevolgen werkgevers met een middelloonregeling

Werkgevers met een middelloonregeling bij een verzekeringsmaatschappij moeten extra alert zijn op de gevolgen van de nieuwe wetgeving. Deze regeling zal de komende jaren gewijzigd moeten worden, wat betekent dat de lopende uitvoeringsovereenkomst beëindigd gaat worden. Indien deze beëindiging leidt tot een aantasting van het indexatiepotentieel van de deelnemers en/of gepensioneerden kan dit leiden tot een compensatie, blijkt uit een uitspraak welke onlangs is gedaan.

We raden werknemers met een middelloonregeling bij een Algemeen Pensioenfonds (APF) aan om deze dit jaar nog om te zetten in een beschikbare premieregeling met leeftijdsafhankelijke premie-inleg. Deze laatste kan namelijk na 2027 gecontinueerd worden voor de dan deelnemende werknemers, terwijl handhaving van de bestaande middelloonregeling tot gevolg heeft dat deze uiterlijk vóór 2027 moet zijn aangepast aan de nieuwe wettelijke eisen.  

Meer weten?
Wilt u meer informatie over het wetsvoorstel de Wet Toekomst Pensioenen? Neem dan contact op met uw contactpersoon van Mazars of rechtstreeks met Paul van Ravenzwaaij van Pellicaan Advocaten per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 627 22 39. Zij helpen u graag verder.