Column Pieter Tra | Samen op weg naar de zomer

11 mei 2022 - De maand mei is bekend van het gezegde; ‘In mei leggen alle vogels een ei’. Het is een mooi gezegde, maar klopt die wel? Het betreft een weerspreuk die kijkend naar de natuur weerlegd kan worden. Lang niet alle vogelsoorten leggen in de maand mei hun ei. Dat hangt af van verschillende variabelen, zoals de soort vogel of het klimaat waarin vogels eieren leggen.

Als we het bovenstaande projecteren op de economische situatie in de sector Transport en logistiek dan is de conclusie dat ondernemers continu bezig zijn om ‘een ei uit te broeden’. Er is voortdurend actie nodig om in te spelen op diverse ontwikkelingen zodat de juiste strategische keuzes worden gemaakt en de continuïteit van de onderneming wordt gewaarborgd. De ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op in de transport- en logistiekwereld dat het voor ondernemers voelt als een achtbaan. Ik benoem er een paar:

  • Economische gevolgen in verband met COVID-19
  • Personele invulling
  • Regelgeving en maatschappelijke druk ten aanzien van sustainability
  • (Inter)nationale regelgeving en jurisprudentie
  • Economische gevolgen in verband met wereldwijde sancties

Wat betekenen deze scenario’s voor uw onderneming? Hoe prioriteert u de juiste stappen en maatregelen? Het vergt tijd en daadkracht van de ondernemers om hierop te anticiperen. Bij Mazars hebben we een goed geëquipeerd team en samenwerkingspartners om u als ondernemer te ondersteunen en te helpen. Samen op weg naar de zomer! Ook in die periode zullen er weer ‘eieren worden gelegd’, want het economische klimaat is nog moeilijker te voorspellen dan de natuur.