Gemeenten in control: de komst van het 'in control statement' en de rol van de interne auditor

Als opvolging van een advies van de commissie Depla in 2015 over de vernieuwing van de BBV (Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten), wordt momenteel door het ministerie van Binnenlandse Zaken, in samenwerking met onder andere de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, voorbereidingen getroffen voor de invoering van een ‘rechtmatigheidsverantwoording’ voor gemeenten. In de UK is een ‘in control statement’ van gemeentebestuurders al vereist vanaf 2003 en is deze doorontwikkeld naar een breder ‘governance statement’ in 2012. Dit artikel geeft een doorkijkje naar de situatie in de UK. Welke lessen kunnen wij trekken uit de situatie in UK voor de ontwikkelingen in Nederland?

Download het PDF-bestand

Het artikel 'De komst van het 'in control statement' en de rol van de interne auditor' van Michel Kee is een bijdrage aan Adlasz voor de slimme gemeente - handboek 2018. Download het PDF-bestand voor meer informatie:

 

Meer weten?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met Michel Kee per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 12 02. Hij helpt u graag verder. 

Neem vrijblijvend contact op »

Word lid van onze nieuwsbrief »

Document

Adlasz voor de slimme gemeente - Michel Kee.pdf
Adlasz voor de slimme gemeente - Michel Kee.pdf