Beoordelingsgesprekken saai en tijdrovend? Niet meer na het opvolgen van deze vijf praktische tips

24 oktober 2023 - Het najaar is voor veel werkgevers de tijd van de beoordelingsgesprekken. Voor velen een tijdrovende taak. Toch zijn beoordelingsgesprekken niet meer weg te denken binnen organisaties. Deze periodieke evaluaties hebben als doel de prestaties van werknemers te bespreken, doelen vast te stellen en feedback te geven. Hoe zorgt u ervoor dat deze gesprekken zowel voor werkgevers als werknemers inspirerend en interessant blijven? Met het toepassen van deze vijf praktische tips vermijd u valkuilen zoals een té formeel overleg, onvoorbereide leidinggevenden, een gebrek aan constructieve feedback en een eenzijdige dialoog.

Tip 1 – Een goed begin ...

Is het halve werk. Bereid u goed voor op het beoordelingsgesprek. Neem de tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar, noteer de punten die u met de medewerker wilt bespreken en verzamel feedback van collega’s. Zo krijgt u een  360 graden feedback  van uw medewerker. Als HR adviseur kunt u leidinggevenden hierin faciliteren.

Tip 2 –  Geef complimenten

Bespreek meer dan alleen de ontwikkelpunten en ga successen en positieve feedback niet uit de weg. Wat waren de prestaties en successen van de medewerker van het afgelopen jaar? Op welke manier heeft de medewerker bijgedragen aan het succes van de organisatie? Zorg ervoor dat u erkenning geeft aan deze prestaties. Je zult zien dat de medewerker zich gezien voelt en zal stralen!! Dit creëert een aangename dynamiek en een frisse en positieve start van het beoordelingsgesprek.

Tip 3 – Zorg voor constructieve feedback

Het geven van feedback heeft als doel het stimuleren van groei en ontwikkeling bij de medewerker. De manier waarop u feedback geeft, is essentieel. Hoe zorgt u voor motiverende feedback? Geef feedback op waargenomen gedrag, benoem wat de impact is van dit gedrag, maak uw feedback persoonlijk door in de ik-vorm te praten en sluit af met een constructieve suggestie.

Tip 4 – Stel verrassende vragen

Met verrassende vragen moedigt u uw medewerkers aan om doelen te delen en ambities kenbaar te maken. Moedig de medewerker aan om standpunten, uitdagingen en doelen te delen. Vragen die de werknemer aan het denken zetten en uitdagen kunnen daarbij helpen:  

  • "Als je onbeperkte middelen had, wat zou je dan willen bereiken in je carrière?"
  • "Wat is het meest verrassende dat je (over jezelf) hebt geleerd dit jaar?"
  • "Hoe zou jij jouw werkdag indelen als je het helemaal zelf mag bepalen?"
  • "Hoe heb jij het afgelopen jaar een (positieve) impact gemaakt op het team of de organisatie?"

Tip 5 – Follow up

Plan regelmatig follow-up-gesprekken in om de voortgang van de ontwikkelingsplannen te bespreken. Het toont betrokkenheid en interesse in de groei en persoonlijke ontwikkeling van u medewerker.

Meer weten?

Wilt u meer weten over  medewerker- en/of teamontwikkeling? Wilt u medewerkers een talent motivatie analyse assessment aanbieden? Neem dan contact op met Martine Huitink, Manager HR Services, per e-mail of per telefoon +31 (0)88 277 17 83. Zij helpt u graag verder.

Mogelijkheden