Eén compleet HR- en payroll product of een integratie tussen twee applicaties?

24 mei 2023 – Steeds vaker kiezen payroll applicaties ervoor om zich verder door te ontwikkelen richting een compleet HR- en payroll product. Bestaande HR-functionaliteiten worden steeds verder uitgebreid en nieuwe features worden toegevoegd om de ondernemer zoveel mogelijk te ontzorgen op het gebied van HR en payroll. De aanwezige payroll engine zal te allen tijde moeten voldoen aan de geldende Nederlandse wet- en regeling.

Naast een combinatie van systemen is er ook een enorm aanbod aan stand alone HR-applicaties. Deze applicaties focussen zich enkel op de HR-markt en bieden geen geïntegreerde payroll engine aan. Een (maatwerk) integratie met een payrollapplicatie behoort vaak wel tot de mogelijkheden.

Maar welke oplossing past het beste bij uw bedrijfsvoering? Aan zowel een compleet HR- en payroll product als aan een integratie tussen twee applicaties zitten voor- en nadelen.

De voor- en nadelen

Een compleet HR- en payroll product is direct volledig geïntegreerd en spreekt daardoor ‘dezelfde taal’. HR-mutaties zullen één op één meegenomen worden in de periodieke loonverwerking. Dit zorgt voor gestroomlijnde processen. Het grootste nadeel is dat de beschikbare HR-functionaliteiten niet (geheel) of te beperkt aansluiten bij de wensen en behoeften van de HR-professionals welke werkzaam zijn binnen de organisatie.

Het nadeel bij een compleet HR- en payroll product zal waarschijnlijk niet spelen bij een dedicated HR-applicatie. De aanwezige functionaliteiten zijn vaak uitgebreid, flexibel en naar eigen wens in te richten. Daar tegenover staat dat het systeem niet gekoppeld is met het payrollsysteem. Deze integratie zal gerealiseerd moeten worden. Dit kost vaak tijd, energie en geld. De dedicated zal in dit geval een echte meerwaarde moeten hebben voor de onderneming en de aanwezige HR-professionals.

Hoe maakt u de beste keuze voor een systeem?

De eerste stap voor een onderneming is om te inventariseren welke systemen er al aanwezig zijn en waar de (aanvullende) wensen en behoeften liggen. Op basis van uw wensen en behoeften wordt er gekeken naar welke systemen het beste bij uw bedrijfsvoering passen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over mogelijke HR- en payrollsystemen en diens voor- en nadelen? Neem dan contact op met Reinier Burghout per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 1637. Hij helpt u graag verder.