Alle kansen voor uw personeels- en salarisadministratie goed benut

1 maart 2023 - Heeft u als werkgever alle aspecten van uw personeels- en salarisadministratie inzichtelijk en onder controle? U wilt namelijk niet voor onnodige en financiële verrassingen komen te staan. Daarnaast kunnen kansen voor uw onderneming optimaal benut worden. Hierbij valt te denken aan eventuele subsidies, afdrachtsverminderingen en (loonkosten)voordelen.

Het voeren van een correcte en sluitende salarisadministratie is specialistisch werk. Een correcte salarisadministratie zorgt ervoor dat de juiste loon- en personeelsgegevens worden doorgestuurd naar de Belastingdienst, het pensioenfonds, de verzuimverzekering en andere instanties waar u als werkgever mee te maken heeft.

Een salarisadministratie waarin, om wat voor reden dan ook, fouten zijn geslopen kan narigheid veroorzaken. Niet alleen voor u als werkgever, maar zeker ook voor de betrokken werknemer(s). Zo kunnen onjuiste inrichtingen en/of aansturingen binnen de salarisapplicatie een lagere Ziektewet- of Werkeloosheidsuitkering voor de werknemer geven, of een lagere vergoeding van de verzekeringsmaatschappij voor de werkgever. Ook kan de werkgeverslast hoger uitpakken, wanneer afstemmingen tussen HR en de salarisadministratie niet correct of tijdig plaatsvindt.

Naast het correct verwerken van de salarisadministratie zijn er ook kansen waar u als werkgever financiële voordelen mee kunt behalen. Om deze kansen te benutten moet er (proactief) actie ondernomen worden door uw interne HR- en Payroll professionals of door uw externe dienstverlener op gebied van HR- & Payroll Services. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat betrokken personen bij de uitvoering geheel op de hoogte zijn en tijdig de kansen kunnen signaleren.

Zijn de juiste middelen voorhanden? Er zijn een scala aan regelingen, subsidies, afdrachtsverminderingen en (loonkosten)voordelen. Veelal worden deze namelijk niet automatisch toegekend, maar dienen (vooraf) aangevraagd te worden of via de salarisadministratie en de periodieke loonaangifte te worden aangegeven. Voorbeelden zijn de indienstneming van medewerkers met een bepaalde “arbeidsverleden status” of mogelijkheden bij re-integratietrajecten e.d..

Uit de praktijk blijkt dat hier nog flink winst behaald kan worden. Werkgevers zijn vaak niet op de hoogte van alle mogelijkheden en worden tevens niet volledig geadviseerd. Onder het mom van ‘een frisse blik’ kunt u bijvoorbeeld periodiek een check op de juistheid van uw salarisadministratie en mogelijke kansen laten uitvoeren door een externe onafhankelijke partij. Mazars kan u hierbij van dienst zijn en/of ondersteunen.

Meer weten?

Wilt u meer informatie of de personeels- en salarisadministratie eenmalig of periodiek laten doorlichten? Of wilt u weten waar voor u de kansen en mogelijkheden liggen? Neem dan contact op met een van de Mazars Payrollspecialisten. Dit kan direct met Reinier Burghout per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 1637, of met Erik Burghout per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 22 40. Zij helpen u graag verder.

Interessant voor u: