MDIEU-subsidie voor HR-projecten van bedrijven en arbeidsorganisaties

12 maart 2024 - Op 2 april en 2 september 2024 kunt u voor het laatst subsidie aanvragen om € 75.000 tot meerdere miljoenen euro’s te ontvangen voor projecten voor een leven lang leren en het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid. Daarnaast kunt u hierbij ook subsidie ontvangen voor het faciliteren van vervroegd eerder uittreden van medewerkers (RVU). Het betreft de MDIEU-regeling (Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid & Eerder Uittreden).

Hoewel de regeling is gericht op duurzame inzetbaarheid, vallen in de praktijk een heel breed scala aan projecten op HR-gebied onder deze regeling. Denk daarbij aan projecten rond digitalisering, het structureren van het functiehuis, het oprichten van een intern opleidingsprogramma, een pilot met sporten tijdens of na het werk, enzovoorts.  

Interessant is dat zowel externe, als interne (loon)kosten voor subsidie in aanmerking komen. U kunt dus subsidie krijgen voor een externe kosten (bijv. training, consultancy, software, etc.), maar ook voor projecten van uw HR-medewerkers of bijvoorbeeld de KAM-coördinator, of een combinatie hiervan.

Opzet regeling

Om voor de MDIEU-regeling in aanmerking te komen, moet de aanvraag uit twee opeenvolgende fases bestaan:

Het opstellen van een bedrijfsanalyse

De bedrijfsanalyse moet vooruitkijken en inzicht geven in de vraagstukken rond duurzame inzetbaarheid en vervroegde uittreding. Deze analyse moet voorafgaand aan de MDIEU-aanvraag worden opgesteld, waarvoor een vast bedrag van € 5.000,- subsidie wordt toegekend. Dit is dus een mooie mogelijkheid om gesubsidieerd een analyse uit te (laten) voeren.

Het opstellen van een activiteitenplan

De tweede fase vindt plaats na de bedrijfsanalyse. Dit betreft het opstellen van een activiteitenplan en begroting waarmee u omschrijft welke activiteiten u gaat uitvoeren. Bijvoorbeeld hoe u het leren van medewerkers wil bevorderen of elke andere activiteit om medewerkers gemotiveerd, gezond en productief te houden.

Subsidiebedragen

Voor de bedrijfsanalyse wordt een vast bedrag van € 5.000,- subsidie verleend. Voor het uitvoeren van de activiteiten in het activiteitenplan wordt 50% subsidie toegekend op de daarvoor gemaakte kosten. Een uitzondering hierop zijn de maandelijkse uitkeringen voor vervroegde uittreding: hiervoor wordt 25% subsidie verleend.

Het minimale subsidiebedrag van een MDIEU-aanvraag is € 75.000,-, inclusief de vaste € 5.000,- voor de bedrijfsanalyse. Een aanvraag moet dus ten minste € 140.000,- aan (loon)kosten in de hebben om in aanmerking te komen. Echter, naast externe kosten kan een groot deel van deze kosten kan ook bestaan uit uren die uw HR-medewerkers of management zelf in het project stopt.

Ontzorging bij het opstellen en indienen van een aanvraag

Op basis van goede initiatieven alleen verstrekt het SZW geen subsidie. Er dient een passende aanvraag worden ingediend. Wilt u graag ontzorgt worden in een dergelijk traject of wilt u meer weten of de MDIEU-regeling? Neem dan contact op met uw contactpersoon bij Mazars of met Joris Sibbel van Leap per e-mail.