Subsidie aanvragen voor het ontwikkelen van uw medewerkers: SLIM!

8 maart 2024 - "We zijn afhankelijk van de specialistische kennis van enkele medewerkers", "een lerende cultuur ontbreekt", "er is onvoldoende HR kennis in huis", "er is te weinig sprake van inclusiviteit", het is lastig om goed personeel te vinden", "het personeelsverloop is hoog” en "medewerkers meenemen in een duurzame en betekenisvolle organisatie is lastig."

Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit de praktijk die aanleiding zijn geweest voor het aanvragen van een SLIM-subsidie én een samenwerking met Mazars HR Services. Zijn deze uitdagingen herkenbaar? Lees dan snel verder!

"Verandering is de enige constante" is een uitspraak die u vast veel heeft gehoord! Veel mkb-bedrijven zijn daarom continue bezig met aanpassen, doorontwikkelen en professionaliseren om te kunnen voldoen aan veranderende omstandigheden, zowel intern als extern. Dit vraagt natuurlijk een forse financiële investering. Als u als mkb-ondernemer kiest voor de SLIM-subsidie, kunt u - in samenwerking met een consultant - gesubsidieerd werken aan diverse HR thema’s. De mogelijkheid om subsidie aan te vragen is van 1 maart tot en met 28 maart 2024. Ga samen slim aan de slag!

SLIM-subsidie: wat is het?

SLIM staat voor Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen. Met deze subsidie worden mkb-ondernemers gestimuleerd om op veranderingen in te spelen en te investeren in de inzetbaarheid, productiviteit en motivatie van medewerkers. Hierbij kunt u onder andere denken aan:

  • Het (door)ontwikkelen en implementeren van een HR beleid dat past bij modern en inspirerend werkgeverschap met elementen als duurzaamheid en inclusie, of het ontwikkelen en implementeren van performance management in de vorm van bijvoorbeeld een HR-gesprekscyclus;
  • Het ontwikkelen en implementeren van een toekomstbestendig waarderings- en beloningsbeleid;
  • Het ontwikkelen en implementeren van een manier van werken en leidinggeven dat stuurt op resultaat in plaats van op aanwezigheid;
  • Het inventariseren van ontwikkelbehoeften en het vormgeven van een intern opleidingsprogramma voor medewerkers en leidinggevenden.

First things first: komt uw bedrijf in aanmerking voor de SLIM-subsidie?

De volgende bedrijven kunnen in aanmerking komen voor de SLIM-subsidie:

  • Kleine ondernemingen: een onderneming met minder dan 50 werknemers waarvan de jaaromzet of de jaarlijkse balanstotaal niet meer is dan € 10 miljoen;
  • Middelgrote ondernemingen: een onderneming met minder dan 250 werknemers en waarvan de jaaromzet niet meer dan € 50 miljoen is en/of de jaarlijkse balanstotaal niet meer dan € 43 miljoen is.

U komt in aanmerking, en nu? 

Graag helpen wij u bij het formuleren van de doelstelling van deze subsidie in een concrete aanvraag.
In 2024 zijn er 2 aanvraagtijdvakken:

MKB

1 maart t/m 28 maart

MKB

2 september t/m 30 september

Mochten er in een tijdvak meer aanvragen voor de SLIM-subsidie binnenkomen dan dat er aan budget beschikbaar is, dan zal een loting uitgevoerd worden.

Rendement en investering

De mkb-organisaties krijgen maximaal € 25.000 subsidie. Voor een kleine organisatie is het percentage 80% van de subsidiabele kosten. Voor een middelgrote organisatie is dit 60%. Onderstaand een rekenvoorbeeld van een gesubsidieerd HR-project:

Totale subsidiabele projectkosten

€ 25.000*

SLIM-subsidie 80%**

€ 20.000

Totale besparing

€ 20.000

Eigen investering

€ 5.000

* De maximale subsidiabele projectbegroting bedraagt € 41.667

** Interne loonkosten kunnen ook in aanmerking komen voor subsidie

Mazars kan u helpen

De consultants van HR Services zijn gespecialiseerd in het (door)ontwikkelen van HR- en organisatiebeleid en persoonlijke- en teamontwikkeling. Dit kan gefaciliteerd worden vanuit de SLIM-subsidie.

Meer weten?

Wilt u graag meer weten over de SLIM-subsidie? Neem dan contact op met Kerensa Veldhuis, HR Consultant, per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 21 23 of met Faye Willekes Macdonald, HR Consultant, per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 10 11. Zij helpen u graag verder.

Interessant voor u: