Column Walther Ploos van Amstel: Stadslogistiek wordt precisielogistiek

7 juni 2021 - De logistiek in de grote steden verandert in een razend tempo. Deze verandering is voor zowel de inwoners als de chauffeurs af en toe nog flink wennen. In dit artikel gaat Walther Ploos van Amstel in op de veranderende stadslogistiek. Een voorbeeld hiervan zijn de vele leveranciers met vrachtwagens in de straten. Het probleem is dat er lastig een laad- en losplek te vinden is en vaak staan de woningen waar zij moeten zijn in een autovrij gebied.

Terwijl een leverancier in discussie gaat met de verkeersregelaar, fietst zijn collega-leverancier fluitend voorbij op een vrachtfiets. Hij is nu echt boos: ‘Zo kan ik mijn werk niet doen.’ Ik reageerde binnensmonds: ‘Dat klopt, je moet het ook anders doen.‘.
De frustratie van de leverancier zorgt op zijn beurt ook weer voor irritatie bij de klant. Een online gelezen reactie geeft hier een treffend voorbeeld van: ‘Het lijkt erop dat er door de planners van de gemeente helemaal geen rekening gehouden is met alle bezorging. Ik hoorde van de monteurs die bij mij kwamen dat ze worden afgesnauwd door nerveuze verkeersregelaars.’ Bijzonder toch; je wilt wel de lusten van de autovrije wijk en niet de lasten? Had je als bewoner de leverancier niet even kunnen informeren over waar hij wel mag staan?

Steeds meer woonwijken, campussen en binnensteden worden autovrij. De transportplanners moeten leveringen goed plannen en daarbij rekening houdend met de lokale regels:

  • Zero emissie zones (zones waar geen vrachtverkeer rekening moet houden de uitstoot van zijn vrachtwagens)
  • Venstertijden (tijden waarop winkels bevoorraad mogen worden)
  • Laad- en losplekken, bij verkeersveiligheid en gewichtsbeperkingen. Vragen die hierbij een rol spelen: kan het met een vrachtwagen? Wanneer met een bestelauto? En, wanneer met de vrachtfiets? Heb ik een ontheffing nodig?

Bereikbaarheid is vandaag de dag niet meer vanzelfsprekend, zeker niet in de grote steden. Wen er maar aan: stadslogistiek wordt precisielogistiek.

Over Walther Ploos van Amstel

Walther Ploos van Amstel is verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. Als expert staat hij midden in de transportsector en verricht hij veel onderzoek. Voor Mazars schrijft hij columns waarin hij op prikkelende wijze opvallende ontwikkelingen en problematieken binnen de branche aan de orde stelt.