Studie publieke en sociale sector

7 juli 2023 - De publieke en sociale sector is volop in beweging. Er worden steeds hogere verwachtingen aan maatschappelijke organisaties gesteld, terwijl de financiële verplichtingen en regelgeving toenemen. Om inzicht te krijgen in de uitdagingen die leiders in deze sector ervaren en de maatregelen die ze hiervoor nemen, hebben we in vijf landen een diepgaand onderzoek uitgevoerd onder meer dan 100 leidinggevenden in de publieke en sociale sector.

Download het rapport

Belangrijkste bevindingen

  • Ondanks de uitdagingen van 2022, zoals de aanhoudende inflatie en economische instabiliteit, geeft 92% van de leiders aan dat het budget voor 2022 is gestegen ten opzichte van 2021 en 85% verwacht dat het budget van hun organisatie in het volgende boekjaar zal stijgen. De C-suite heeft er ook relatief veel vertrouwen in dat hun organisatie voorbereid is op de trends in het komende jaar, zoals uitdagingen op het gebied van volksgezondheid en nieuwe werkmodellen.
  • Technologie is een belangrijk speerpunt. Respondenten noemen het transformeren van de IT van hun organisatie als hun belangrijkste strategische prioriteit voor de komende drie tot vijf jaar. Leiders willen tijd, geld en middelen investeren om dit te bereiken: het digitaliseren van de interne bedrijfsvoering en het verbeteren van de efficiëntie zijn de top twee aandachtsgebieden in de komende 12 maanden.
  • Het transformeren van de dienstverlening staat hoog op de agenda: een derde van de leiders zegt dat het introduceren van nieuwe producten of diensten een belangrijke strategische prioriteit is. Leiders lijken te erkennen dat ze zich voortdurend moeten blijven ontwikkelen en transformeren om hun bedrijf te laten floreren: bijna driekwart zegt van plan te zijn om het komende jaar meer tijd, geld en middelen te investeren in nieuwe producten, diensten of markten.
  • Het aantrekken van talent is een ander belangrijk aandachtsgebied. In de maatschappelijke sector hebben sollicitanten vaak een intrinsieke motivatie om er te werken. Wanneer je bij wilt dragen aan de maatschappij of burgers wilt helpen, is het van vitaal belang om over het juiste talent te beschikken. Daarom beschouwt een derde van de leiders een nieuwe of herziene strategie voor het aantrekken en behouden van talent als een strategische prioriteit.

Download het rapport voor meer informatie.

Document

Public-Social-Sector-Report-2023.pdf