Wetsvoorstel Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten

8 april 2024 - De regering heeft een wetsvoorstel gepubliceerd met de introductie van een toelatingssysteem voor uitzendbureaus. Dit is opgenomen in het wetsvoorstel dat momenteel in behandeling is bij de Tweede Kamer. De beoogde inwerkingtredingsdatum is 1 januari 2026. Wat betekent dit nieuwe systeem en wat zijn de bijbehorende voorwaarden?

Waarom een nieuw systeem?

Op dit moment zijn er veel uitzendbureaus actief op de arbeidsmarkt die misbruik maken van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals arbeidsmigranten. Deze werknemers ontvangen bijvoorbeeld een te laag loon en moeten verblijven in slechte omstandigheden. Daarnaast werken zij vaak op gevaarlijke plaatsen en hebben zij onzekere arbeidscontracten. Malafide uitzendbureaus creëren een financieel voordeel op deze manier, dat resulteert in oneerlijke concurrentie.

Het wetsvoorstel “Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten” beoogt dat per 1 januari 2026 enkel toegelaten uitzendbureaus arbeidskrachten ter beschikking mogen stellen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit betekent dat een uitzendbureau eerst toegelaten moet worden door te voldoen aan diverse voorwaarden. Inleners (opdrachtgevers) mogen enkel gebruik maken van werknemers die bij een toegelaten onderneming in dienst zijn.

Waar moeten uitzendbureaus aan voldoen?

Om te kunnen worden toegelaten tot de Nederlandse markt als uitzendbureau, moet aan diverse voorwaarden worden voldaan. Dit geldt zowel voor Nederlandse als buitenlandse ondernemingen.

De voorwaarden zijn als volgt:

1.      Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor rechtspersonen kunnen overleggen;

2.      Een financiële garantie van 100.000 euro per rechtspersoon;

3.      Voldoen aan relevante arbeidswetten en fiscale en socialezekerheidswetten en dit aantonen middels een inspectierapport (equal work, equal pay);

4.      Overleggen van een verklaring betalingsgedrag (aantonen dat belasting en sociale premies zijn betaald).

Uitzendondernemingen zullen periodiek gecontroleerd worden of zij voldoen aan de voorwaarden. De Nederlandse Arbeidsinspectie is belast met de handhaving van de wet.

Voorbereiding

Het is belangrijk om uw onderneming voor te bereiden op de nieuwe wetgeving. Als het door de tweede kamer wordt aangenomen, zal het in werking treden op 1 januari 2026. Uitzendondernemingen zullen echter gestimuleerd worden om voor 1 juli 2025 een aanvraag in te dienen en het NEN 4400-1 of 2 certificaat te behalen vóór deze datum. Dit betekent dat de onderneming opgenomen moet zijn in het register van de Stichting Normering Arbeid (SNA). Indien een onderneming is gecertificeerd voor 1 juli 2025, dan is de overgangsperiode van toepassing.

Conclusie

Het toelatingsstelsel is ingrijpend en creëert aanvullende voorwaarden waaraan uitzendbureaus moeten voldoen. De regering acht de introductie hiervan noodzakelijk om een gelijk speelveld te creëren en misbruik in de sector tegen te gaan. Als uw onderneming nog niet is opgenomen in het SNA-register,  dan is het van belang om tijdig te voldoen aan de eisen en het NEN 4400-1 of 2 certificaat te behalen. Wij adviseren u hier graag over.

Meer weten over deze wetgeving?

Wilt u meer weten over het ter beschikking stellen van arbeidskrachten in Nederland? Neem dan contact op met Marco Zimmerman per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 20 65 of Sander van Dijk per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 20 56. Zij helpen u graag.

Interessant voor u:

Volledige controle over loonkosten met slimme tools

Volledige controle over loonkosten met slimme tool

12 maart 2024 - Door de wirwar aan wet- en regelgeving, die ook nog eens voortdurend aan verandering onderhevig is, begrijpen wij maar al te goed dat het voor u als werkgever lastig is om deze juist toe te passen op uw personeelsbestand en zo uw loonkosten volledig te beheersen. Uit Payroll Quick Scans blijkt dat mogelijke premiekortingen en teruggaven gemist worden waardoor er onnodig hogere loonkosten...

Wetsvoorstel: werkgever verplicht tot aanstellen vertrouwenspersoon

Werkgever verplicht aanstellen vertrouwenspersoon

8 maart 2024 - In een grensverleggende ontwikkeling op het gebied van arbeidswetgeving heeft de Nederlandse regering een wetsvoorstel aangekondigd dat de positie van vertrouwenspersonen op de werkplek versterkt. Het wetsvoorstel, gericht op het waarborgen van een veilige en respectvolle werkomgeving, heeft tot doel werknemers beter te beschermen tegen ongewenst gedrag door duidelijke richtlijnen voor...

shutterstock_image-3-.jpg

Impact invoering minimumuurloon op kostprijs 2024

13 november 2023 - Op 1 januari 2024 treedt de Wet invoering minimumuurloon in werking. Op grond hiervan gaat een vast minimumuurloon gelden en is dit niet meer afhankelijk van de normale wekelijkse arbeidsduur. Deze wijziging kan invloed hebben op de kostprijs van arbeid in 2024 en is dus onder andere relevant voor uitzendondernemingen. Wij maken de kostprijseffecten van de invoering van het minimumuurloon...