‘Partiële’ vaststelling jaarrekening – complexe situatie voor de controleverklaring

Juli 2016 - Anton Dieleman schreef een artikel over de ‘partiële’ vaststelling van de jaarrekening en de gevolgen voor de controleverklaring voor het Tijdschrift voor Jaarrekeningenrecht. Hoe kan de accountant in een positie komen dat hij een goedkeurende verklaring moet geven bij een jaarrekening met een fout van materiële omvang?

Ongetwijfeld zullen veel lezers niet vaak van het fenomeen‘partiële’ vaststelling jaarrekening hebbengehoord en er helemaal niet mee zijn geconfronteerdin de praktijk. In een casus die onlangs speeldebij de Accountantskamer was dit zijdelings aande orde (ECLI: NL: TACAKN: 2016: 15 - 15/835 Wtra AK).

Bij de jaarrekening die inzet was voor de klachtprocedure tegen de accountant bij de Accountantskamer was tevens sprake van een Ondernemingskamerprocedure. Die laatste procedure leidde tot vernietiging van het eerdere vaststellingsbesluit van de jaarrekening, tot het bevel de jaarrekening op een aantal punten gewijzigd op te maken en daarna opnieuw vast te stellen (door mij betiteld als ‘partiële’ vaststelling).

Klik hier voor het volledige artikel

Bron: Tijdschrift voor Jaarrekeningenrecht

Meer weten? 

Heeft u naar aanleiding van het artikel vragen? Neem dan contact op met Anton Dieleman per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 15 82. Hij helpt u graag verder. 

Document

Partiele vaststelling jaarrekening