Samenwerken is vermenigvuldigen

14 november 2019 - Om de best mogelijke transactie te realiseren, is een optimale samenwerking tussen de verkoper, de M&A-advocaat en de Corporate Finance adviseur belangrijk. Dit betekent elkaar in de kracht zetten en elkaar helpen.

Het verkoopproces

Ondernemers willen bij de verkoop van hun onderneming professioneel en deskundig begeleid worden. Daarbij moeten ondernemers soms ook beschermd worden.

Aron B. de Jong, partner Mazars Corporate Finance: “Ondernemers verkopen vaak hun ‘kindje’: ze hebben jaren keihard gewerkt om hun onderneming op te bouwen en uit te bouwen. Als dan het (eenmalige) moment van verkopen gekomen is, willen ze professioneel en deskundig begeleid worden. Ondernemers kunnen in de emotie van de onderhandelingen soms te veel weggeven omdat ze hun bedrijf aan een bepaalde koper gunnen. Daarnaast kennen ze ook vaak de techniek van het overnameproces niet. Je bedrijf verkopen doe je immers in het algemeen maar een keer’’.

De rol van Mazars Corporate Finance adviseurs is het vinden van de juiste kopers tegen de juiste commerciële condities en het meenemen van partijen in het proces. Emotiemanagement is een belangrijk onderdeel in de communicatie naar onze klant. Spiegelen en alternatieven bespreken zijn van grote waarde.

Onze samenwerking

De juridische aspecten van het uitonderhandelen is niet de expertise van Mazars. Dit laten we over aan gespecialiseerde advocaten, die precies weten wat er in de overnamecontracten vermeld moet worden. We werken dan ook samen met gespecialiseerde advocaten, waaronder advocaat Caston Kroep. 

Caston Kroep: “Ik spreek vaak ondernemers die zelf een bedrijfsovername regelden en vervolgens spijt hadden van de prijs of te maken kregen met claims of erger beslagleggingen en procedures. Voor jezelf onderhandelen blijkt voor de meeste ondernemers toch lastig. Ze weten eigenlijk ook onvoldoende aan welke knoppen je moet draaien voor een goede prijs. Onderhandelingen lopen daarnaast veelal onnodig stuk omdat alleen wordt gekeken naar de prijs en er te weinig ‘out of the box’ wordt gedacht”.

De ervaring en samenwerking met Aron de Jong van Mazars laat zien dat hij als ‘dealmaker’ steevast zeer scherp onderhandelt tijdens het gehele proces.
Caston Kroep: “Bij het bijstaan van een verkoper zorgt hij niet alleen voor een zeer goede verkoopprijs, maar ook voor extra’s zoals een rentevergoeding over de koopprijs vanaf de effectieve datum en een langdurige huurovereenkomst met een goede huurprijs, waardoor de opbrengst nog weer veel hoger uitvalt.”

De samenwerking tussen Mazars Corporate Finance en advocaat Caston Kroep laat zien dat er scherp onderhandeld kan worden. Zowel de koop als verkoop van een bedrijf zorgt voor een emotioneel proces. De verkopende ondernemer ziet zijn bedrijf als zijn kind. Juist bij deze emoties is het belangrijk om zakelijk naar de prijs en de voorwaarden te blijven kijken. De goede samenwerkingspartners kunnen hierin het verschil maken.

Mazars kan u helpen

De specialisten van Mazars hebben uitgebreide ervaring bij een bedrijfsverkoop en het begeleiden bij onderhandelingen. Door ons uitgebreide (internationale) netwerk zijn onze ervaren adviseurs in staat om potentiële kopers te identificeren en een passende koper voor u te vinden. Wij begrijpen uw belangen en door jarenlange transactie-ervaring halen wij voor u het maximale uit de onderhandelingen. Wij kunnen u dan ook goed begeleiden bij het overnameproces, waarbij de overname-advocaat vervolgens zorgt voor een goede vastlegging van de afspraken in de contracten, waarbij uiteraard nauwe samenwerking tussen beide partijen is.

Meer weten?

Wilt u graag meer weten over een bedrijfsovername of bent u op zoek naar begeleiding hierbij? Neem dan contact op met Aron de Jong per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 18 00. Hij helpt u graag verder.

Meer informatie?