Prinsjesdag 2022: maatregelen btw & douane

Op Prinsjesdag 2022 zijn de plannen voor het komende jaar officieel bekendgemaakt. Mazars heeft de belangrijkste (fiscale) voorstellen uit het belastingpakket voor 2023 voor u op een rijtje gezet. Wat verandert er voor u?

Btw-verlaging van 21% naar 0% op de levering en installatie van zonnepanelen 

Met ingang van 1 januari 2023 wordt de levering en/of installatie van zonnepanelen belast met 0% btw. Op dit moment is de levering en/of installatie van zonnepalen nog met 21% btw belast. 

Deze btw-verlaging is mogelijk gemaakt door de invoering van de zogenaamde “tarievenrichtlijn” op EU-niveau. Los van de mogelijkheid om een 0% btw-tarief toe te passen op zonnepanelen, biedt de tarievenrichtlijn overigens ook mogelijkheden voor btw-tariefsaanpassingen op andere goederen en diensten. Zo overweegt het kabinet ook een 0% btw-tarief op groente en fruit in te voeren. Voor een nadere toelichting met betrekking tot de invoering van de tarievenrichtlijn verwijzen wij naar ons eerder geschreven artikel waar er dieper op in wordt gegaan.   

Meer weten? 

Wilt u meer weten over het Belastingplan 2023, de voorgestelde wijzigingen en wat dit voor u betekent? Neem dan contact op met Eline Polak per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 23 25 of met Ronald Plat per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 14 16. Zij helpen u graag verder.