Brancheverenigingen: Wat mag wel en niet bij samenwerking tussen ondernemingen

12 april 2019 - De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft onlangs vernieuwde leidraden opgesteld over de samenwerking tussen bedrijven. Weet u wat wel en niet mag in de samenwerkingen met concurrenten en leveranciers & afnemers?

Afspraken over samenwerking

Brancheverenigingen kunnen ondernemingen helpen de kwaliteit van hun activiteiten te verbeteren, bijvoorbeeld door het opstellen van voorbeeld-kostenramingen. Echter, het is niet toegestaan afspraken te maken die de concurrentie beperken, waarmee bedrijven een kartel kunnen vormen. Houd er als branchevereniging rekening mee dat afspraken die de concurrentie beperken ten strengste verboden zijn. Dat staat uitgelegd in de vernieuwde leidraden van de ACM over de spelregels voor samenwerking tussen bedrijven. De autoriteit let de komende tijd (nog) strenger op deze afspraken.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de leidraden en wat onze sectorgroep belangenorganisaties voor u kan betekenen? Neem dan contact op met Jaap Rauw, sectorleider Belangenorganisaties, per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 19 70 of met Xander Alders, advocaat bij Pellicaan Advocaten, per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 627 22 93. Zij helpen u graag verder.