Europees Parlement stemt voor verordening om producten gemaakt met dwangarbeid te verbieden

29 april 2024 - Op 23 april 2024 stemde het Europees Parlement voor een nieuwe verordening die producten, gemaakt met dwangarbeid, verbiedt op de interne markt van de EU. Hieronder bespreken we kort de belangrijkste aspecten van deze nieuwe verordening.

Toepassingsgebied van de verordening

De verordening is van toepassing op alle producten, sectoren en bedrijven, ongeacht of ze in de EU worden geproduceerd, worden geïmporteerd of bestemd zijn voor de export. Het verbod strekt zich uit tot goederen waarvoor dwangarbeid wordt gebruikt in elk stadium van de winning, oogst, productie of fabricage, met inbegrip van bewerking of verwerking in verband met een product in elk stadium van de toeleveringsketen. De verordening is van toepassing op elke “marktdeelnemer” die goederen op de EU-markt aanbiedt. Hieronder vallen ook bedrijven die buiten de EU gevestigd zijn en die online producten verkopen aan Europese consumenten. Bovendien hebben online marktplaatsen een bepaalde verantwoordelijkheid voor de goederen die op hun website worden vermeld. Als er goederen op hun website staan die gemaakt zijn met dwangarbeid, wordt dit beschouwd als “illegale inhoud”.

Force Labour Single Portal

De EC is belast met het opzetten van het “Forced Labour Single Portal” (portaal). Dit portaal wordt door de EC gebruikt om informatie op te nemen die belangrijk is voor zowel marktdeelnemers als de bevoegde autoriteiten. Het portaal zal richtlijnen en informatie over verboden (illegale inhoud) bevatten en zal dienen als een database van gebieden en sectoren met een hoog risico en een klokkenluidersportaal, dat openbaar beschikbaar zal zijn.

Risicogebaseerde aanpak onderzoeken 

De autoriteiten die belast zijn met het onderzoek zullen een risicogebaseerde aanpak volgen wanneer ze beoordelen of ze een mogelijke schending van de verordening moeten onderzoeken. Ze zullen hun onderzoeken ook prioriteren op basis van de volgende factoren:

·       de omvang en ernst van de vermoede dwangarbeid, waarbij ook rekening wordt gehouden met mogelijke door de staat opgelegde dwangarbeid;

·       de hoeveelheid of het volume van de producten die in de EU beschikbaar worden gesteld; en

·       het aandeel van het deel van het eindproduct dat vermoedelijk met dwangarbeid is gemaakt.

Om de waarschijnlijkheid van een overtreding te beoordelen, zal de bevoegde autoriteit haar beslissingen baseren op alle relevante en verifieerbare informatie, waaronder een databank die door de Europese Commissie is opgezet met informatie over risico's op dwangarbeid in specifieke geografische gebieden en risico's met betrekking tot specifieke producten of productgroepen (Forced Labour Single Portal).

Volgende stappen

Op 23 april 2024 stemde de plenaire vergadering van het Europees Parlement vóór de herziene verordening en de herziene verordening zal naar verwachting eind mei 2024 worden aangenomen. De verordening treedt dan officieel in werking en de nieuwe regels zijn van toepassing vanaf 1 januari 2027.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Aangezien een onderzoek ernstige gevolgen kan hebben, kan de verkoop van goederen op de EU-markt worden verboden en kunnen bedrijven boetes krijgen. Het is belangrijk om als bedrijf de due diligence te doen en te voorkomen dat dwangarbeid wordt opgenomen in uw toeleveringsketen.

Deze nieuwe verordening over dwangarbeid is een van de vele om de beweging naar een duurzame Europese economie in 2050 te ondersteunen. Aangezien de hoeveelheid wetgeving die deze beweging ondersteunt aanzienlijk is, raden we u aan 'denk groot, maar begin klein' om op tijd voorbereid te zijn. Hoe kunt u beginnen:

1.     de eerste stap is om te beoordelen of u betrokken bent bij de waardeketen van een productieproces. Dit omvat partijen zoals importeurs en exporteurs. Dit betekent dat u 'binnen het toepassingsgebied' van deze wetgeving valt; en

2.     de tweede stap is het identificeren van de risico's op dwangarbeid binnen uw bedrijf en in uw waardeketen. Dit wordt gevolgd door het opzetten van interne controlemechanismen. Deze helpen u om processen en toeleveringsketens door te lichten en risico's op onbedoelde betrokkenheid bij dwangarbeid te voorkomen.

Wij hebben aantoonbare ervaring in het adviseren op het gebied van mensenrechten. Richard Karmel - Human Rights global lead partner bij Mazars, heeft mede leiding gegeven aan het UNGP UN Guiding Principles Reporting Framework. Met Richard Karmel als Human Rights global lead heeft Mazars een lange geschiedenis in het uitvoeren van due diligence in de toeleveringsketen met een specifieke focus op mensenrechten, waaronder het voorkomen van het risico op dwangarbeid. Wij kunnen u op verschillende niveaus ondersteunen, zoals het uitdagen van uw risicobeoordeling door onze mensenrechtenspecialisten, ondersteuning bij het definiëren van de interne controlemechanismen of het uitvoeren van due diligence in de toeleveringsketen.

Meer weten over de verordening?

Wilt u meer weten of kunnen wij u ondersteunen bij dit onderwerp? Neem dan contact op met Eline Polak per e-mail of per telefoon +31 (0)88 277 23 25 of Danny Janssen per e-mail of per telefoon +31 (0)88 277 13 20. Zij helpen u graag verder.

Interessant voor u: