Cultuur
Culturele instellingen vervullen een belangrijke maatschappelijke behoefte en staan steeds meer in de belangstelling van de politiek en de samenleving. Bij organisaties in de culturele sector, zoals schouwburgen, kunstpodia, en musea, is cultureel ondernemerschap duidelijk aanwezig. Culturele instellingen zijn door marktwerking genoodzaakt om de lat steeds hoger te leggen bij het realiseren van hun doelstellingen, bedrijfsmatig te werken, kosten te beheersen en aanvullende inkomsten te genereren. De Mazars specialisten adviseren u hier graag over.
Interessant voor u
Uitgelicht

Public Inhouse training
Als professional in de public sector ziet u de snelle verandering in uw vakgebied en markt. De ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving, digitalisering, risicomanagement en HR-beleid vragen steeds meer van u. Onze specialisten staan midden in uw sector en kunnen uw professionals via de Public Inhouse training op de hoogte brengen en houden van de laatste ontwikkelingen. Op deze...

De public sector: uw uitdagingen en oplossingen
De public sector is in beweging. De activiteiten van stichtingen en verenigingen liggen onder een vergrootglas. Relevantie is belangrijker dan ooit. De maatschappij heeft steeds hogere verwachtingen ten aanzien van uw rol en publieke taken. Subsidies en donaties zijn dan ook niet langer vanzelfsprekend.

Kennissessie 'Interne beheersing public sector'
Naar het voorbeeld van de Corporate Governance Code, is ook in verschillende codes voor goed bestuur in de publieke sector opgenomen dat bestuurders en toezichthouders expliciet aandacht moeten schenken aan een 'integere cultuur', 'soft controls' en 'risicomanagement'. Maar wat houdt dit precies in en hoe geeft u dit praktisch vorm binnen uw organisatie?
Nieuws

Zeven praktische tips voor de WNT-verantwoording
23 december 2020 - Bent u als organisatie actief binnen de (semi)publieke sector? Dan krijgt u mogelijk te maken met de Wet normering topinkomens (WNT). Het opstellen van de jaarlijkse WNT-verantwoording is en blijft een complexe aangelegenheid. De wijzigingen volgen elkaar in snel tempo op en de verantwoording moet elk jaar weer meer informatie bevatten.

Vrije ruimte WKR tijdelijk verhoogd
24 november 2020 - Werkgevers kunnen via de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) bepaalde vergoedingen en verstrekkingen onbelast aan hun werknemers verstrekken. De werkgever kan naar eigen inzicht bepalen waaraan én of hij de vrije ruimte wil besteden, mits deze vergoedingen en verstrekkingen ‘gebruikelijk’ zijn. Met ingang van 1 januari 2020 is de vrije ruimte al verruimd naar 1,7%...

Werken met zelfstandigen - waar staat de wetgever?
18 november 2020 - Binnen de public sector (sectorbreed) wordt veelvuldig, al dan niet bewust, gewerkt met zzp’ers. Het is dus belangrijk op de hoogte te blijven van de wet- en regelgeving rondom het inhuren van een zzp’er. In dit artikel geven wij een update omtrent de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA).

Cafetariaregeling: omzetten eindejaarsuitkering
17 september 2020 - Door de coronacrisis werken werknemers op dit moment veel vaker thuis dan op kantoor. Wat is het effect daarvan op de belastingvrije reisvergoeding die u elke maand betaalt? En wat is er mogelijk binnen een cafetariaregeling? De Belastingdienst heeft hier meer duidelijkheid over verschaft.

Het nieuwe uitkeringenregister van de stichting
9 september 2020 - Op 8 juli 2020 is een nieuwe wettelijke bepaling in Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in werking getreden. Deze bepaling schrijft voor dat stichtingen een uitkeringenregister moeten aanhouden en zou een fiscale noodzaak hebben. Al blijkt uit de parlementaire geschiedenis niet welke lacune hier wordt gedicht.

OSINT-benchmarks: bewust van uw digitale footprint
11 juni 2020 - De coronacrisis onderstreept nog maar eens het vitale belang van internetverbindingen en de daaraan gekoppelde IT-systemen. Nederland werkt massaal thuis en bedrijven wenden zich tot de technologie om hen op de been te houden. Adequate beveiliging is dan ook een absolute noodzaak. Bent u zich bewust van de digitale footprint die uw bedrijf achterlaat?

ANBI: Publiceer financiële gegevens vóór 1 juli
19 juni 2020 – Gedurende de coronacrisis heeft het behouden van de ANBI-status mogelijk niet al uw aandacht. Toch is ook nu belangrijk om de financiële gegevens over 2019 vóór 1 juli aanstaande te publiceren op internet. U bent als ANBI namelijk verplicht om onder andere uw actuele financiële gegevens online te publiceren. Het behouden van de ANBI-status is in deze tijden misschien wel...

Structurele overschotten leidt tot belastingplicht
10 april 2020 – Voor een aantal stichtingen en verenigingen is de vennootschapsbelastingplicht nog altijd een ‘ver-van-mijn-bed-show’. De laatste jaren begint echter steeds vaker duidelijk te worden dat ook zij soms met de vennootschapsbelasting te maken krijgen. Wij zien in de praktijk dat ze veelal belastingplichtig worden wanneer er sprake is van de vorming van structurele...

Coronamaatregelen voor de culturele sector
2 april 2020 – In het belang van de volksgezondheid zijn door het kabinet ingrijpende maatregelen getroffen om het coronavirus in te dammen. Als gevolg van deze maatregelen zijn samenkomsten verboden zoals bij culturele instellingen en zijn publieke locaties zoals musea, concertzalen en theaters gesloten.
Meer informatie?

Egon de Prouw Partner | Sectorleider Cultuur
