In de derde serie onderzoeken we hoe data, analyse, robotica, 5G en andere technologieën het mobiliteitslandschap zullen veranderen in de komende decennia en hoe spelers in de mobiliteitsbranche zich zouden moeten voorbereiden op de komende veranderingen.
This third virtual session, part of the ‘Reinventing the wheel’ series, focuses on how data, analytics, and robotics will shift the mobility landscape in the coming decades. Join us to find out how mobility players should prepare for the changes to come.
Om een licht te werpen op de technologische ontwrichting en de impact hiervan op de industrie, hebben we een reeks artikelen gedeeld met Mazars experts van over de hele wereld. De artikelen uit serie 3 lees je hieronder. Lees hier al onze ‘Reinventing the wheel’ artikelen.
Slimmer onderhoud, een onderscheidende klantervaring en optimaliseren van supply chains: data belooft mobiliteit in 2021 en daarna een impuls te geven. Maar naarmate er meer gegevens worden verzameld, hoe kunnen we deze dan het beste inzetten? En welke nieuwe risico's brengt een overvloed aan data met zich mee voor mobiliteitsbedrijven en verzekeraars?
De zogenoemde ‘last mile’ van het bezorgproces is het lastigste, meest gecompliceerde en concurrerende deel om een pakket tot aan de voordeur te brengen. Om de uitdagingen aan te gaan van toenemende bezorgvolumes, de groeiende vraag van klanten en de oproep tot een lagere uitstoot, experimenteren logistieke bedrijven met data, drones en nieuwe bedrijfsmodellen.
Dankzij vijfdegeneratietechnologie kunnen mobiele apparaten meer data razendsnel verwerken. Op korte termijn betekent dit een betere functionaliteit en sneller mobiel downloaden, streamen en gamen. Op langere termijn maakt het connected cars, zelfrijdende auto’s en realtime toegang tot informatie om lokaal groener te kunnen reizen mogelijk en nog veel meer voordelen binnen het mobiliteitsspectrum.
Software robots helpen bedrijven processen te stroomlijnen, kosten te besparen en medewerkers vrij te maken voor taken met een hogere toegevoegde waarde. Tegenwoordig worden deze robots steeds vaker ingezet ter ondersteuning van back office-processen bij mobiliteitsbedrijven. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze ook operationele en front office-taken gaan vervullen.
Elke nieuwe wijze van vervoer stuit vaak op scepsis. Is het veilig? Is het duurzaam? Is het nuttig? Nu de mobiliteitswereld experimenteert met vervoer in de lucht en over de grond, moeten bedrijven en beleidsmakers de klantvraag creëren, kritische vragen over veiligheid beantwoorden en kleine stappen zetten om grote sprongen mogelijk te maken.