Nieuws
Mazars houdt u graag op de hoogte van de actuele ontwikkelingen die voor u en uw onderneming interessant zijn. Wilt u risico’s beperken en kansen optimaal benutten? Wij zetten de relevante ontwikkelingen voor u op een rij.
Hoge energieprijzen, kan ik mijn werknemers compenseren?

11 oktober 2022 – De laatste tijd krijgen we van werkgevers regelmatig de vraag of en op welke wijze werknemers kunnen worden ondersteund ter compensatie van de torenhoge energieprijzen. Werknemers kunnen door de hoge energieprijzen en inflatie in financiële problemen komen. Financiële zorgen hebben veelal invloed op het welzijn van de werknemer en eventueel ook op de arbeidsprestatie.
Toepassing anoniementarief bij vertraagde afgifte burgerservicenummer

6 oktober 2022 - Recent is gebleken dat de doorlooptijd van de afgifte van nieuwe burgerservicenummers (BSN) bij gemeenten langer duurt dan gebruikelijk. Als gevolg daarvan kan het voorkomen dat een nieuwe medewerker op zijn eerste werkdag nog geen burgerservicenummer kan aanleveren. Wat moet u dan als werkgever doen?
Een timemanagementsysteem als basis voor uw payroll

4 oktober 2022 - De Covid-19 pandemie heeft een enorme impact (gehad) op de economie. Aan de andere kant heeft de pandemie ook geleid tot nieuwe inzichten. Een goed voorbeeld hiervan is het ‘remote werken’, oftewel het op afstand werken. Voor bepaalde bedrijfstakken of dienstverlenende organisaties is het niet nodig voor medewerkers om altijd naar kantoor komen. Vanuit huis of zelfs vanaf een locatie in het buitenland kunnen de werkzaamheden op dezelfde manier worden uitgevoerd.
Invoering Digital Operational Resilience Act (DORA)

28 september 2022 - Binnen de financiële sector zijn veel processen gedigitaliseerd en deze ontwikkeling zet nog steeds door. Op EU-niveau is digitalisering een belangrijk speerpunt, waarbij het aspect cyberbeveiliging bijzondere aandacht heeft gekregen. Specifiek voor de financiële sector is de Digital Operational Resilience Act (DORA) de belangrijkste nieuwe wetgeving die het cybersecurity risico binnen de financiële dienstverlening aanpakt.
Belastingplan 2023 – Vastgoedsector

23 september 2022- Op Prinsjesdag, 20 september 2022, heeft het kabinet de fiscale plannen voor 2023 gepresenteerd. Hieronder vindt u een overzicht van de relevante fiscale maatregelen voor de vastgoedsector. Welke fiscale wijzigingen staat de vastgoedsector te wachten voor 2023 en verder?
Vrijstelling van deelname aan het pensioenfonds, hoe werkt dat?

15 september 2022 – Ongeveer 70% van de werknemers in Nederland is verplicht aangesloten bij het pensioenfonds dat werkzaam is binnen hun bedrijfstak. Dit betekent dat hun werkgever de verschuldigde premie aan het bedrijfstakpensioenfonds dient te betalen en aan de bepalingen in de juridische stukken moet voldoen. Toch zijn er ook ondernemingen die qua werkzaamheden wel binnen de betreffende bedrijfstak vallen, maar een eigen pensioenregeling hebben. Wat zijn hiervoor de voorwaarden?
Verantwoordelijkheid werkgevers bij grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

15 september 2022 – Een werkgever is wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Iedere werknemer moet zich veilig voelen. Hierbij is het belangrijk dat er duidelijke grenzen zijn en wat de gevolgen zijn als deze worden overschreden. Maar het is voor werkgevers ook van belang om goed op de hoogte te zijn van de consequenties als de regels door de werkgever zelf niet goed worden nageleefd.
Update: belangrijke veranderingen in de belastingaftrek methode voor bestuurders in het buitenland

28 juli 2022 - Op 13 juli 2022 heeft de Nederlandse regering wijzigingen gepubliceerd in de toepassing van de vrijstellingsmethode voor bestuurdersvergoeding van statutaire bestuurders en commissarissen in het buitenland.
Wijziging regelgeving inzake btw-heffing tussen vaste inrichting en hoofdhuis bij fiscale eenheid

11 juli 2022 - Op 1 juli 2022 heeft de Staatssecretaris van Financiën aangekondigd het besluit ‘Omzetbelasting, vaste inrichting’ te wijzigen. Deze wijzigingen kunnen ook voor u van belang zijn.
Vanaf 2025 verplichte certificering voor uitzendbureaus

8 juli 2022 - Het kabinet heeft op 5 juli 2022 bekend gemaakt dat er een verplichte certificering komt voor ondernemingen die arbeidskrachten ter beschikking stellen (uitlenen). De inwerkingtreding is op zijn vroegst begin 2025. In dit artikel informeren wij u over het nieuwe systeem en gaan we in op de specifieke voorwaarden die ook voor u relevant kunnen zijn.
Rapport Toezicht op Algemeen Nut

7 juli 2022 - Onlangs is het lang verwachte rapport Toezicht op Algemeen Nut aangeboden aan de Tweede Kamer. De hoofdvraag in het rapport is; welke mogelijkheden zijn er om – al dan niet door aanpassing van de ANBI-regelgeving – het algemeen nut karakter van Algemeen Nut Beogende Instellingen (hierna: ANBI’s) beter tot uitdrukking te laten komen, rekening houdend met de uitvoerbaarheid van de ANBI-regeling door de Belastingdienst. Het rapport licht toe waarom er geïnvesteerd moet worden in het toezicht op ANBI’s en hoe het toezicht kan verbeteren. In dit artikel vind u enkele aandachtspunten uit het rapport.